Sprawozdanie z działalności Klubu w roku 2012 - YACHT KLUB POLSKI BREMA

Sprawozdanie z działalności Klubu w roku 2012

Od początku kwietnia do końca czerwca organizowaliśmy przywóz, remont i wodowanie dwóch nowych jednostek klubowych – O-jola „El Commodore” oraz Flying Cruiser „Korsart”. Z powodu przedłużających się działań remontowych zrezygnowaliśmy z uroczystego otwarcia sezonu.

Od 2. do 14. czerwca w ramach cyklicznie organizowanego projektu p.n. „Rejs Majowy” (w tym roku po raz dziewiąty) odbyliśmy rejs z Bazylei do Amsterdamu łodzią motorową AM465.

W pierwszej dekadzie lipca delegacja klubu wzięła udział w uroczystościach wmurowania tablicy okolicznościowej w 100. rocznicę urodzin, 80. rocznicę wyruszenia z Gdyni w rejs dookoła świata „Zjawą I” i 20. rocznicę śmierci Władysława Wagnera, w Gdyni przed siedzibą CWMZHP.

W tym samym czasie Klub wystawił trzy załogi do regat w ramach Żeglarskich Mistrzostw Świata w Gdańsku (7, 9 i 10 miejsce).

Delegaci wzięli udział w obchodach XXX-lecia YACHT KLUB POLSKI LONDYN, którego jesteśmy filią. Obchody te odbyły się w tawernie „Zejman” w Gdańsku.

W dniach od 10. do 20. sierpnia zorganizowaliśmy rejs morski na wyczarterowanym katamaranie (Lagoon 440) po wyspach archipelagu Seszeli. Rejs przebiegł w miłej atmosferze. Zaliczono wiele zatok na nocne kotwicowiska oraz porty Praslin i La Dique. Rozpoczęcie i zakończenie odbyło się z mariny na wyspie Eden niedaleko stolicy Seszeli Victorii. W rejsie tym wzięło udział 10 osób. Kapitanem był Komandor naszego Klubu Ryszard Lutosławski.

W tym miesiącu inni członkowie klubu pływali po Wielkich Jeziorach Mazurskich na jachcie Delphia 880.

We wrześniu odbyły się pływania na własnym sprzęcie Klubu po Steinhuder Meer – Mardorf.

Od 14. do 16. września załoga klubu wzięła udział, w miejscowości Sława, w regatach „Książęcy Szkwał 2012”. Były to regaty o Puchar Księstwa Świdnicko-Jaworskiego, organizowane systemem przesiadkowym na jachtach Omega, przez Lokalną organizację Turystyczną „Księstwo Świdnicko-Jaworskie i Świdnicki Klub żeglarski Qbryk. W regatach tych nasza załoga pod kierownictwem Roberta Kamińskiego zajęła I miejsce, zdobywając Puchar oraz udział w rejsie wzdłuż wybrzeży Afryki (Senegal i Gambia 2013) na jachcie wyprawowym.

W październiku uroczyste zakończenie sezonu odbyło się w Hannoverze w restauracji Atlantis, z udziałem gościa honorowego Pani Kapitan Danuty Kobylińskiej-Walas. Następnego dnia nastąpiło wyciągnięcie i zabezpieczenie na zimę jednostek klubowych oraz prywatnych jednostek członków YACHT KLUB POLSKI BREMA.

Obecnie zajmujemy się organizacją rejsu Karaibskiego, planowanego na koniec stycznia 2013 roku. Ma on wystartować z Martyniki i zakończyć się tamże, po dwóch tygodniach. Rejs ten zamierzamy odbyć na wyczarterowanym jachcie Bavaria 49.

Komandor Ryszard Lutosławski weźmie udział w zaplanowanym na listopad zebraniu ZG YKP w Warszawie

Komandor YKP BREMA
Ryszard Lutosławski

Brema, dnia 6 listopada 2012 r.